Respiră cu Terra Salin

Sursa: Terra Salin

Îți amintești când ne plimbam pe malul mării, cum trăgeai aerul marin, cu putere, în piept? Iodul îți învăluia plămânii ca un pansament. După numai câteva minute bune începeai să te simți mai bine, însă bineînțeles, minunea nu dura foarte mult timp. Tusea revenea cu încăpățânare și nu mai voia să dispară.

Priveam în largul marii, îmbrățișate, și profitam de orice clipă petrecută împreună. Râsul tău colorat se îmbina cu zgomotul valurilor. Mi-aș fi dorit atunci ca timpul să se oprească în loc și să profităm de acel peisaj ore, zile, ani. Ți-ai scris numele pe nisip și aș vrea să cred că e tot acolo.

Ziua în care am aflat de Terra Salin, am început să caut mai multe informații. Era ceva inedit care chiar îmi stârnise curiozitatea. Îți poți imagina o salină artificiala in centrul Bucureștiului? Deja titlul te face curios și această curiozitate m-a împins să le fac o vizită în ianuarie, imediat după inaugurare. Bineînțeles că nu are nimic de a face cu aerul marin care are un efect de scurtă durată și nu e atât de concentrat. Microparticulele de sare sunt produse cu ajutorul unui halogenerator și dispersate în camerele de terapie. Astfel aerul este puternic salinizat și pătrunde profund în căile respiratorii. Datorită clorului și sodiului care se află în sare, in procent de 98%, mucoasa este umidificata și prin expectorație, mucozitățile sunt eliminate. O ședință durează cam 45 de minute, echivalentul a 4 ore petrecute într-o salină. La sfârșitul tratamentului, simți un lejer inconfort la nivelul nasului și a ochilor dar inflamația, iritabilitatea la nivelul căilor respiratorii, scade simțitor. Efectele benefice însă se pot observa după 2-3 luni.

Ședințele de la Terra Salin nu sunt recomandate celor care suferă de insuficiența renală sau cardiacă, boli infecto-contagioase, micoze sau sarcină avansata. Ideal este de a contacta personalul salinei care va studia situația medicala a fiecărui pacient.

Îmi amintesc de aparatul de aerosoli pe care îl foloseai în fiecare zi, și care făcea un zgomot asurzitor. Însă făcea deja parte din zgomotele cotidiene și știam că această mașinărie îți va ușura respirația pentru câteva ore. Nu exista încă Terra Salin, care și-a deschis porțile acum un an. Și la început, chiar dacă printre majoritatea pacienților se numărau mai mulți copii, acum întâlnim tot mai mulți adulți.

În timpul vizitei mele la Terra Salin, am avut onoarea să o întâlnesc pe doamna doctor care stă la dispoziția tuturor celor care au nevoie de informații suplimentare, întrebări sau supraveghere medicala. Așa am aflat că persoanele care suferă de fibroză chistica (mucoviscidoză), pot urma un tratament 1 dată pe săptămână timp de 1 luna, apoi de 2 ori pe săptămână. Ședințele sunt individuale, în camera de relaxare, pentru a respecta intimitatea pacientului. Acesta va tuși, în interiorul salinei, pentru a elimina mucozitățile.

Ai fi uimită să știi pentru câte afecțiuni mai este indicată această terapie la Terra Salin: de la răceli sezoniere, apnee până la pneumonii, afecțiuni dermatologice sau depresie.

Avantajul e că părinții își pot însoți copiii în camere amenajate și totul devine de fapt o joacă. Știi teama pe care o aveai când trebuia sta mergi la spital pentru tratament, în saloanele in care totul era monoton și rece? Aici camerele au pereții cu piatra naturală, luminată, cu șezlonguri pentru părinți, cărți si jucării pentru copii. Totul e așezat pe un covor de sare. E ceva ce nu vezi in fiecare zi.😁 Copiii se joaca in sare ca si cum ar fi pe malul marii sau în parc. Ei chiar petrec momente deosebite, își fac prieteni noi și pentru părinți e un moment de relaxare si bunăstare să-si vadă copilul fericit. Pentru câteva clipe, toată lumea uită de nopțile nedormite, lacrimi si dureri. Sunt sigură că ti-ar fi plăcut mult aceasta salina artificiala în care utilul se îmbină cu plăcutul. 😊

Sursa; Terra Salin

Vorbeam de atmosfera plăcută și relaxantă care predomină la Terra Salin. Însă nu se termina totul aici. Dacă ti-as spune că nu e un simplu loc în care vii, iți faci ședința si pleci? Numeroase evenimente sunt organizate atât pentru cei mari cât și pentru cei mici: teatru, yoga, meditație, sport, muzică.

Se organizează zile de naștere, cu tort si muzica. Sau, ghemuiți pe plaja de nisip, copiii pornesc în calatorii spre lumea poveștilor, cu marionete și jocuri, care le transmit mesaje pozitive despre prietenie, curaj și iubire.

La Terra Salin, nu numai cei mici sunt privilegiați. Adulții au parte de ședințe de yoga, o tehnică ce întărește articulațiile si relaxează mușchii. Metoda ideală de a găsi un echilibru între corp, mental și respirație. Persoanele vârstnice nu au fost nici ele uitate. Ședințele prevăzute sunt în vederea creșterii imunității și curățarea aparatului respirator.

Sursa: Terra Salin

O idee originală sunt cardurile cadou pe care o poți oferi familiei sau unei persoane care, pe lângă o experiență inedita își poate ameliora starea de sănătate.

Știu că acolo de unde ne privești, te bucuri pentru toate persoanele cărora Terra Salin le dă șansa să respire viața cu adevărat.

In memoriam…

Acest articol a fost scris pentru Concursul SuperBlog 2021!

Publicitate

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s