MANANCA SANATOS…. cu Anetta Coman

Dupa cum v-am promis in articolul precedent, nutritionistul Anetta Coman ne va da azi, un exemplu de meniu sanatos si sfaturi care te vor invata sa mananci corect.

20200817_222250
Foto: @Anetta Coman

Va amintesc ca Anetta Coman imbina placerea de a gati mancaruri sanatoase cu meseria de nutritionist. Iubitoare de oameni, de frumos si de o viata sanatoasa ea ne da  sfaturi, retete apetisante si fotografii  minunate, toate realizate de ea insasi. Scopul ei este sa ne determine sa realizam cat de important este sa avem o alimentatie corecta pentru a avea un corp sanatos, si nu numai : mens sana in corporis sano (minte sanatoasa in corp sanatos).

« Cum arată un meniu sănătos și echilibrat pentru o zi?! 3 mese principale și 2 gustări! Programul de mese se poate schimba in funcție de ora de trezire, de programul de muncă al fiecăruia… poți avea 4 mese, 3 mese… dar niciodată nu sărim peste mesele principale, putem renunța la gustări dar nu și la mesele principale!

În viziunea mea, un meniu sănătos poate arăta și așa:

✅ între ora 7.00 și 8.00 Mic dejun

– poate fi dulce ( fructe, iaurt cu muesli ) sau poate în varianta sărată: ou, legume și 1 felie de pâine integrală cu pastă de avocado și cremă de brânză… sau un sandwich cu proteină și legume, cafea sau ceai la alegere, ce vreți! ❗️Nu beți niciodată cafeaua pe stomacul gol, este acidă și in timp vă poate creea neplăceri și afecțiuni gastrice (gastrită).

Începeți fiecare zi, la trezire, dimineața cu un pahar de apă, băut încet pentru o hidratare corectă!

✅ ora 10.00 Gustarea 1

– pot fi 150 g fructe dacă nu le-ați mâncat la micul dejun

– 1 felie de pâine cu cremă de brânză și ardei

– un sandwich făcut din frunze de salata și 1 felie de șuncă slabă

– 2 galete de orez etc.

✅ ora 13.00 Prânz în două variante

– V1 ciorba/ supă de legume ( cu sau fără carne ) dacă sunteți acasă sau mâncați în oraș!

– V2 ceva simplu de luat la pachet ( dacă mâncați la serviciu, la birou)

Atentie❗️❗️❗️ dacă vreți să scadeți în greutate nu vă recomand să mâncați 2 feluri de mâncare la masa de prânz ! Alegeți un singur fel de mâncare dar care să fie bogat in nutrienți care să țină de foame și să vă umple stomacul!

– o farfurie plină de legume este mai sănătoasă decât un covrig mâncat in grabă

– pregătiți-vă mesele din timp, seara, pentru a doua zi

✅ ora 16.00 Gustarea 2

– ceva simplu, un iaurt cu o lingura de fructe proaspete, un chefir, 3 pătrățele de ciocolată neagră 80% cacao … ceva “ puțin “ doar gustăm nu mâncăm pe saturate!

– “ a gusta “ înseamnă să ne potolim foamea până la masa următoare, să mâncam nutrienți sănătoși

– dacă mâncam ceva “ dulce “ concentrat cu mult zahăr nu facem altceva decât să ne prelungim foamea: zahărul mărește senzatia de foame ( vrem și mai mult dulce, ne păcălim singuri ❗️)

– la birou poate fi o mână de nuci sau migdale, o cafea sau un baton de cereale fără zahăr, un iaurt, kefir sau un măr pudrat cu Scorțișoara etc.

✅ ora 19.00 -19.30 Cina

– acasă sau în oraș alegeți o variantă simplă de proteină ( pui, pește, ou, etc ) și legume ( sau 3-4 linguri de orez ) .

– încercați să aveți in farfurie lângă proteină și carbohidrați o porție mare de salată sau legume ( fibre )! Farfuria ideală are 1 parte proteină, 1 parte carbohidrați și 3 părți fibre ( salata, legume).

✅ apă se bea pe tot parcursul zilei, ceai sau cafea neândulcită ( renunțați la zahăr !)

✅ nu se ciugulește ( nu se mănâncă NIMIC ) între mese

✅ 1 oră de mișcare obligatorie – sport, mers pe jos, călcat… aspirat… alergat după copii, soț sau cățel ( orice tip de mișcare ) ! Statul pe scaun și pe canapea este inamicul oricărui stil de viață sănătos, sedentarismul chiar și cel de la birou ne scurtează viața și provoacă boli grave! O plimbare /zi, mers pe jos doua stații sau urcat 3 etaje, ajută organismul și-l menține tânăr! 😉

Exemplele de mai jos sunt orientative, în portii medii pentru un adult sanatos și activ care vrea să piardă câteva kg ! Pentru un meniu personalizat și un plan alimentar complet vă aștept oricând să povestim în privat! Nu ezitați să-mi scrieți, putem împreună să găsim varianta de meniu optima pentru fiecare dintre voi!

               Zi minunată să aveți! Rămâneți frumoși și sănătoși! 💚 »

Text : @Anetta Coman

20200817_222214
Foto: @Anetta Coman

Ii multumim Anettei Coman si o asteptam sa ne vorbeasca in articolul viitor despre zahar. Oare zaharul este prietenul sau inamicul nostru ?

Va amintesc ca o puteti gasi pe Facebook : Anetta Coman – Nutritionistul tau on-line.

Pe curand, cu drag….

screenshot_20200814-211011
Foto: @Anetta Coman

Lasă un comentariu